DigitalBigScreen 2015 – Visoka šola za umetnost

Ester_Ivakic_Aha.OK_resize

Aha. OK (5:26)
Ester Ivakič

Mačji princ se odloči, da pobegne od doma. Na poti se sreča z ovirami, ki pa jih (ne)uspešno premaga.


3P_02_resize

3P (3:21)
Matjaž Bajc, Filip Košnik, Gregor Kocjančič, Špela Lutman, Urban Klanjšček

3P je potovanje skozi več plastno realnost in nerealnost. Psihadelična izkušnja prikazuje tako sporazumevanje kot spopadanje protagonista z njegovimi alternativnimi osebnostmi. V tem pogovoru proleter (protagonist) spozna bedo njegovega življenja v tovarni ter se izključi iz rutine.


Claustrophilia-04_resize

Claustrophilia (4:29)
Gregor Kocjančič, Filip Košnik, Matjaž Bajc, Ester Ivakič, Špela Lutman, Urban Klanjšček, Vid Erbič Križanec, Tilen Leban

Kratka zgodbica o recikliranem svetu temne prihodnosti.


Urska_Djukic_wind02_resize

Wind (2:17)
Urška Djukić

Eksperimentalna video študija negativnega prostora.


Urska_Djukic_Time02_resize

Wind (2:17)
Urška Djukić

Eksperimentalna video študija časa.


Labour_resize

Labour (11:21)
VŠU:
Christian Meixner,
Peter Mišic,
Sasa Mrak,
Katja Petelin

Bauhaus Universitaet Weimar:
Sebastian Richter,
Shabnam Ghaderi Saadi,
Emily Daniel

Delo, ki je nastalo v filmski kolaboraciji med Weimarjem ter Novo Gorico, kot v lucidni nočni mori Dziga Vertova, razkriva dan v življenju produkta, človeka, interakcije. Po asociativni tehno-pesimistični sekvenci avtomatskih ponavljanja, se izriše srečnejša prihodnost. Vendar šele po tem, ko je delo že končano: na drugi strani železniških tirov so pozabljene vse grozljive scene strojev, ki žrejo ljudi.


Encounter_resize

Encounter (11:31)
VŠU:
Mery Gobec,
Gregor Kocjancic,
Katja Munda Rakar,
Tine Posarelli

Bauhaus Universitaet Weimar:
Arthur Khakimullin,
Patricia Farah,
Merve Oksal,
Su Li

Težko je verjeti, da je (tako kot "Delo") ta koprodukcijski študentski film, ki je nastal z metodo odličnega trupla (cadavre exquis) v eksperimentu Transitions (http://vsu.ung.si/transitions). Študenti iz obeh držav (Nemčija ter Slovenija) se niso nikoli srečali v živo, pa vendar so skupaj ustvarili dih jemajoče filme tako, da so drug drugemu razkrili preko spleta po en delček (ne cele sekvence) hkrati. Jo je res srečal, ali je bil vedno soočen le s - samim sabo?


Trus!_still1 (1)_resize

Trus! What Do You Do? (3:03)
Katja Petelin

Video je narejen s praskanjem in barvanjem na super 8 filmski trak. Trak je avtorica dala v projektor in s fotoaparatom snemala projekcijo. Postopek je potekal približno takole: na trak je s skalpelom ustvarjala vzorce in posnela; na eni strani odstranila celuloid in posnela; pobarvala in posnela; … 15 sekund se namesto filmskega traku predvaja samoizdelan filmski trak (narejen iz folije) in "ročni projektor" (narejen iz lesa), ki ga je rezala, barvala, sežigala. Posnetke je računalniško obdelala in seveda sinhronizirala z glasbo.


Still_DistantMemory_1_resize

Distant Memory (2:50)
Valerija Zabret - Valerie Wolf Gang

Oddaljen Spomin je video poezija, ki pripoveduje o časih, ki so nekoč bili. Vse se začne z naključnim dogodkom, ki v pripovedovalcu vzbudi spomin na čase pred razpadom Jugoslavije in hkra spodbudi razmišljanje o tem, kaj pravzaprav prinese vojna in kako hitro lahko ljudje vse pozabimo. Pesem si lahko razlagamo tudi kot pismo ali osebno izpoved nekega neznanega človeka, mogoče mornarja, ki ga je napisal mogočni Titovi ladji Galeb. Ladja ima v pesmi simbolno vrednost in skozi različne kratke kadre prikazuje detajle, ki gledalcu ponujajo različne interpretacije in povezovanje med resničnim življenjem in imaginarnem svetu poezije.
Video in poezija: Valerie Wolf Gang
Glas: Ulay


Polona_Zupan_enakotezje_resize

Enakotežje (17:14)
Pila Rusjan (Polona Zupan) in Dejan Štefančič

Enakotežje je delo, ki je nastalo v kolaboraciji z mojim partnerjem Dejanom Štefančičem. V treh delih v različnih medijih poskušava najti ravnotežje v različnih okoljih in situacijah, v katerih vzpostavljava vzporednice z intimnim razmerjem para. Video zanka je sestavljena iz poskusov iskanja ravnotežja pod vodo.