Animateka po animateki

Glavni program Animateke po Animateke 2017 je zaradi zahtevnejših vsebin namenjen odraslemu občnstvu oziroma mladostnikom, starejšim od 14 let.
Program je dolg
63 minut​​, vanj je vključenih 7 avtorskih kratkomentražnih animiranih filmov , ki so na 13. Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka prejeli nagrade in posebne omembe članov žirije, oziroma smo jih prepoznali kot kakovostne in vredne ogleda.
Program je za obiskovalce brezplačen. Vsi filmi z dialogom so opremljeni s slovenskimi podnapisi.Nočna ptica

Špela Čadež (FINTA, RTV Slovenija, Bonobostudio), Slovenija, Hrvaška, 2016, 8:46
Jazbec obleži na lokalni cesti v gozdu. V mraku se mu približa policijska patrulja. Policisti med postopkom ugotovijo, da žival ni mrtva, kakor so bili obveščeni, temveč se je najedla prezrelih hrušk. Ko hočejo policisti obnemogleža spraviti na rob ceste, se ta prebudi in dogajanje popelje v nenavadno smer…

:D’SAF! nagrada otroške žirije za najboljši film v programu Slon:

Duh po Geranijah / Scent of Geranium

Naghmeh Farzaneh (Rochester Institute of Technology) ZDA, 2016, 4’41”
S selitvijo v drugo državo se začne novo poglavje v življenju, njegov sestavni del pa so nepredvidljivi dogodki, ki lahko človekovo pot odpeljejo v povsem nepričakovano smer. Film je avtobiografska pripoved o režiserjevi migracijski izkušnji.

Velika nagrada mednarodne žirije Stadionshop

Črnina / Czern / Black

Tomasz Popakul (Tomasz Popakul), Poljska, Japonska, 2016, 14:50
Astronavta zaradi jedrske vojne, ki nepričakovano izbruhne na Zemlji, obtičita na vesoljski postaji. Izgubila sta stik z Zemljo in vsi poskusi komunikacije z ekipo ali komer koli na domačem planetu so spodleteli. Zdaj lahko samo še opazujeta jedrske eksplozije na Zemljinem površju in poskusita nekako preživeti.


Slovo

Leon Vidmar (ZVVIKS), Slovenija, 2016, 5:51
Lovro si, utrujen in žalosten, kopalno kad napolni z vodo. Zagleda se v kapljico, ki počasi polzi iz pipe. Ko pljuskne v vodo, se spomni na dan, ko je z dedkom prvič lovil ribe. V mislih se preseli k ribniku, zvoki in predmeti v kopalnici ga spomnijo na drobne detajle tistega dne. Spomin in realnost se zlijeta v eno.


Planemo

Veljko Popović (Lemonade 3D, Krupni Kadar), Hrvaška, 2015, 13:25
Planemo je samotni popotnik, stražar galaksije. Je osiroteli svet, nebesno telo, ki je ob kaosu planetarnih migracij izgubilo mesto v svojem osončju. Kaj se zgodi v družbi, kjer vsi monotono opravljajo dnevne rutine, ko sistem nekoga izvrže? Lahko se zgodi, da se zelo hitro znajde brez primernega življenjskega okolja.


Analysis Paralysis

Anete Melece (Virage Film), Švica, 2016, 9:4
Anton je izgubljen v svojih mislih, dokler ga rumeni škorenj ne pripelje do izhoda.
Nagrada Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski
študentski animirani film

 

Happy end

Jan Saska (FAMU Prague), Češka, 2015, 5:43
Črna komedija o smrti s srečnim koncem. Veličastno zaporedje neverjetnih srečanj. Lovci, traktorist, mladi žurer in truplo.

Slon po Animateki ​(8+)

Slon po Animateki je program, namenjen otrokom ​od 8. leta starosti ​ dalje, brez dvoma pa bodo v njem uživali tudi odrasli. Sestavlja ga ​5 avtorskih kratkih animiranih filmov ​ ter kratek animirani film ​ ​V mestu, ki so ga pod mentorstvom animatorjev Leona Vidmarja in Brine Fekonja ustvarili udeleženci brezplačne delavnice animiranega filma, ki je potekala med zadnjo edicijo festivala Animateka. Program je dolg ​40 minut.
Pri izbiri izbiri filmov je sodelovala mag. ​Martina Peštaj, medijska psihologinja.
Program je za obiskovalce brezplačen. ​
Vsi filmi z dialogom so opremljeni s slovenskimi podnapisi.

Prvi sneg ​/ První sníh / First Snow

Lenka Ivančikova (Film Academy of Mirosav Ondriček in Pisek, Czech TV, Crossroad Production), Češka, 2015, 13:34
Prvi sneg je pravljica o radovednem ježku, ki se izgubi v zasneženem gozdu. Da bi našel svoj brlog, se poda na nevarno pustolovščino.

 

Neumiti pingvin ​/ Nemity Pingvin / The Unwashed Penguin

Isabelle Favez, Aleksej Mironov (Soyuzmultifilm Film Studio), Rusija, 2015, 5:40
Lirična pripoved o pingvinčku, ki se je bal vode in ni mogel plavati z drugimi pingvini. Toda želja po prijateljih je premagala vse strahove in ovire.

 

Mala šola uresničarije ​/ Gone Wishing

Niko Grum (Gustav Film), Slovenija, 2016, 10:51
Mladi duhec iz svetilke, rojen v legendarno družino mojstrov iz polnjevanja želja, bo naredil vse, da njegov strogi oče ne izve za njegovo velikansko skrivnost – je prvi čarodej v družini, ki nima čarovniških sposobnosti in ne zna izpolniti ene same želje.

 

Dan, ko sem premagal nebo ​/ Le jour où j’ai battu le ciel / The Day I Beat the Sky

Hugues Valin (Ecole Estienne), Francija, 2016, 2:48
Dečka navdušuje vsakršno odmevanje zvoka, se pa na smrt boji nevihte. Da bi premagal ta strah, uporabi svojo nadarjenost za ritem in zvok.

 

Miriam in izgubljeni pes ​/ Miriami kodutu koer / Miriam`s Stray Dog

Andres Tenusaar (OÜ Nukufilm), Estonija, 2015, 5:00
Miriam in njeni domači izdelujejo snežaka. Izgubljenemu psu, ki jih opazuje, je snežak očitno zelo všeč, saj kljub mrazu noče stran. Otroci ga odpeljejo v hišo in mu iz škatel pripravijo prijeten kotiček. Kokoš je edina, ki nad gostom ni preveč navdušena, obhajajo jo tesnobni občutki. Zjutraj se pojavi lastnik izgubljenega psa.

 

V mestu ​/ In the City

Avtorji: Jure Šantej, Brina Lekše, Adrijan Mujkič, Kazimir Plesničar,
Alma Medjugorac Mendez, Miralem Zec.
Mentorja: Leon Vidmar in Brina Fekonja (asistentka), Slovenija, 2016, 2:06
Grafiti, nevihta in pisano mesto. Animacija je nastala na tedenski produkcijski delavnici 13. Animateke.