Duygu Nazlı Akova (TR): Giges

Dolžina: 3.11

V grški mitologiji je Giges, eden od treh sinov Gaje in Urana, živel, preden se je oblikoval kozmos, v času kaosa in prvih božanskih bitij. Imel je sto rok in petdeset glav. Video predstavlja prvi del umetniške trilogije, ki se povezuje s tremi velikimi imeni grške mitologije: Gigesom (grozo), Kotosom (udarcem) in Briareosom (močjo). Giges je prisoten po vsem svetu, v Turčiji pa se izraža zlasti v Istanbulu  kot podoba grozljive razsežnosti, ki so jo dosegli urbana transformacija, spreminjajoči se bivalni prostori in nepravične življenjske razmere.

Danes je Istanbul postal velikansko gradbišče, kjer se strašljiv odsev urbane politike odraža v izginjanju etničnih identitet ter v prepadu med življenjskimi razmerami posameznikov. Te grozljive podobe novih bivalnih prostorov so del utopičnega sveta, ki naj bi bil ustvarjen s procesom modernizacije, ki se spreminja v fantastičnega distopičnega junaka Gigesa in ima zlovešč potencial, da v prihodnosti prevzame nadzor nad svetom.

Video govori eksperimentalni jezik in tradicionalni horizontalni video format zamenja za vertikalno obliko. S kadriranjem in zornim kotom je avtorica želela ustvariti iluzijo. Resničnost je spremenjena v novo obliko, ustvarjeno z dokumentarnim posnetkom, na katerem se miniaturne človeške postave premikajo izjemno hitro, kar odraža hitrost sveta, v katerem živimo, in ustvarja podobo časa.