Tomo Križnar in Bojana Pivk Križnar: Staroselci nubskih gora in Modrega Nila v 360°

Tomo Križnar je aktivist za človekove pravice in svetovni popotnik, ki se že desetletja ukvarja s staroselskimi kulturami po svetu. Kot Človek vseskozi vztrajno zasleduje svojo vizijo občutenja njihovega vsakdana in prikazovanja njihove ranljivosti skozi različne družbene medije. Vedno znova išče inovativne medijske pristope, da bi zaščitil preživela staroselska ljudstva pred zunanjimi vdori v njihovo intimo.

Delček vpogleda v staroselske kulture lahko doživite z očali za virtualno resničnost (VR očala) na festivalu DigitalBigScreen. Prvenstvene 360° video posnetke je Tomo Križnar zabeležil skupaj s svojo ženo, aktivistko in borko za človekove pravice Bojano Pivk Križnar. Tehnologija nas kot gledalca in poslušalca doživeto popelje v staroselski svet igranja, petja in plesa v Nubskih gorah, na Modrem Nilu, v Sharafatu in Komoganzi, kar lahko vidite, slišite in doživite tukaj in zdaj.

Ethecon, fundacija za etiko in ekonomijo, je leta 2014 Tomu Križnarju podelila nagrado za njegovo delo. Leta 2015 pa je dobil nagrado Evropskega parlamenta ‘’Državljan Evrope’’.

Bojana Pivk Križnar je uspešno izpeljala humanitarno akcijo zbiranja šolskih potrebščin za afriške otroke v Nubskih gorah. Trenutno si oba prizadevata, da zdravil proti gobavosti dosegla tudi najbolj odročna območja Sudana.

‘‘Staroselci v Nubskih gorah in Modrem Nilu in drugod v drugem svetu so žrtve trohnjenja src v prvem svetu. Ne mesa in kosti ampak sočloveških src v prvem svetu.’’ Tomo Križnar in Bojana Pivk Križnar