Nicola Plant (UK): Paralaxa

Parallax (Paralaksa) je interaktivno VR umetniško delo, ki temelji na gibanju. Raziskovalno umetniško delo, ki vabi občinstvo k uporabi svoje lastne prirojene ekspresivnosti v vlogi predmeta raziskave dela, ki v potankosti razišče, kako je mogoče prevesti nagonsko doživljanje našega notranjega toka čustev in občutij v komunikativno obliko gibanja.

Občinstvo komunicira drug z drugim z izvajanjem intuitivnih gibov rok in gest, ki kot kiparji oblikujejo, kujejo in klešejo vsem njim skupen objekt, ki obstaja v virtualnem prostoru med njimi, in se voljno pusti nenehnemu (pre)oblikovanju. Čeprav poseduje svoj lasten osnovni ritem, ta oblika sledi in se prilagodi gibanju znotraj teh izraznosti. Z materializacijo utelešene dinamike človeških ekspresij v obliko virtualne entitete, poskuša delo razkriti značilne ritme in lastnosti znotraj gibanja vsakega posameznika v občinstvu.

Nicola Plant deluje znotraj umetnosti in tehnologije, ter ustvarja interaktivne inštalacije in virtualna umetniška dela. Specializirana je na interaktivnost, ki temelji na premiku; za ta namen uporablja zajemanje gibanja, elektronske senzorje in globinske kamere. Nicolino ozadje je v novih medijih, računalniški znanosti in glasbeni tehnologiji. Ima doktorat iz utelešene interakcije in empatije iz Queen Mary University of London. Njeno delo se osredotoča na to kako lahko ekspresivnost gibanja “prevede” notranji svet izkustva v človeško povezavo. Razstavljala je na lokacijah kot je V&A in pa Barbican v Londonu v Veliki Britaniji; ter tudi na konferencah in festivalih po svetu.